Over ons en over dansen

Even voorstellen


Wij zijn een groep enthousiaste dansers van alle leeftijden.


IdÉ staat voor Internationaal dansen Elst. En dat doen we dan ook; dansen uit vele windstreken.Elke dansavond hebben dansleidsters Sylvia en Corla een programma voorbereid zoals bv deze danslijst.
Het was bijna Kerst!

Sylvia heeft ook veel Joegoslavische dansen op haar repertoire die ze geleerd heeft van Miodrag (Ciga) Despotović en Ivon Eschweiler. De meeste Joegoslavische dansen die in Nederland al jaren gedanst worden zijn via hun danslessen, festivals en voorstellingen bij ons terecht gekomen.


Dit zijn dansen die we ook bij IdÉ met Leo veel gedaan hebben. Omdat Sylvia een groot liefhebber is van deze dansen en mooie herinneringen heeft aan de lessen van Ciga en Ivon gaat ze daar in onze dansgroep zeker mee door. En ook Corla zal tijdens de lessen aandacht geven aan de Joegoslavische dans.


Om ons nader kennis te laten maken met dit bijzondere dans echtpaar Ciga en Ivon heeft Sylvia het volgende geschreven.


CigaMiodrag Despotović (bijnaam Ciga)

Geboren op 30-6-1929, Belgrado, Joegoslavië – Overleden op 17-5-2002 Amsterdam.
Danser, danspedagoog en choreograaf.

Gedurende 18 jaar was Ciga solist van het wereldberoemde Joegoslavische Staatsensemble ‘KOLO’ en bereisde hij met dit gezelschap niet alleen de Oost- en West-Europese landen, maar ook de Verenigde Staten van Amerika, Australië, India, China, Japan, Indonesië, Israël en Egypte.

Ciga was 7 jaar artistiek leider en choreograaf van ‘K.U.D.’ Kulturno Umjetničko Društvo, de vereniging voor kunstzinnige vorming te Belgrado en hij choreografeerde voor verschillende theatergroepen.

Ivon

De Amsterdamse Ivon Eschweiler was, na afronding van haar dansopleiding aan de Scapinoacademie, als enige buitenlandse danseres twee jaar verbonden aan het beroemde Staatsensemble ‘KOLO’. Zij kreeg in 1962 een studiebeurs van het toenmalige Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap waardoor zij in staat werd gesteld om een speciale studie te maken van de danscultuur in het voormalige Joegoslavië. Daar hebben Ivon en Ciga elkaar leren kennen, ze trouwden in 1964.


Zij maakten o.a. choreografieën voor professionele gezelschappen zoals het Scapino Ballet, Het Joegoslavisch Staatsensemble ‘KOLO’ te Belgrado, Het Internationale Danstheater en Le Sortilège in Montreal, Canada.Dansend over de Singel Amsterdam, 5 september 1964. De huwelijksdag van de Joegoslavische choreograaf Miodrag (Ciga) Despotović en Ivona Eschweiler. Hier dansen zij op de Singel, voor het Jugoslovenski dom (Het Joegoslavische Huis), waar hun bruiloftsfeest werd gevierd.


(Bron: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis http://www.iisg.nl/hbm/zuideuropeanen/despotovic_11.php)


Door de jaren heen hebben zij vele nieuwe dansen gechoreografeerd die gebaseerd zijn op authentieke motieven van de verschillende Joegoslavische dansstijlen. Daarbij maakten ze gebruik van de muziek van veel hedendaagse Joegoslavische componisten die zich ook weer lieten inspireren door de oorspronkelijke volksmuziektradities.

Gedurende 10 jaar leidden zij een eigen dansensemble, Het Joegoslavische Danstheater ‘ORO’, dat bestond uit jonge Nederlandse amateur dansers. Met dit ensemble gaven zij voorstellingen door heel Nederland. Ook produceerden zij 4 Lp’s, waarvan de eerste in 1972 werd uitgebracht.

Ruim 20 jaar heeft Ciga in Nederland les gegeven op zijn onnavolgbare charmante wijze. Dit alles heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de dans en muziek uit het voormalig Joegoslavië.

Het Balkanfestival, een begrip in volksdansend Nederland, werd door hem opgezet en uitgebouwd tot een manifestatie die werd bezocht door honderden deelnemers. In 1979 vond het eerste Balkanfestival plaats op het eiland Vlieland, daarna verhuisde het festival naar Brugge (België) om in begin jaren 80 neer te strijken in Zetten. In deze plaats bleef het een jaarlijks evenement tot 2009.

In 1966 kwam Ciga met Ivon naar Nederland. Sindsdien zijn zij in de Nederlandse danswereld op verschillende gebieden actief geweest.

Wil je meer weten, kijk dan op internet.


Ter gelegenheid van het afscheid van Myrte-Louise bij haar werkgever verzorgingstehuis Mill-Hill hebben we opgetreden met deze danslijst:


 • Louisiana Saturday night
 • Vivaldi in Paradise
 • Grand square
 • Hornpipe
 • T G A
 • Margarets waltz
 • Fireman’s dance

 • Keeperen Schots
 • Das Fenster
 • Sardana
 • Tarantella
 • Ceresnetsky
 • Tätscher
 • Zvarniaria

Beheer